Toivepostaus: Kamerani

Heippa!

Sain jo pari kuukautta takaperin eräältä lukijaltani sähköpostiviestin yhteydessä toivomusta kertoa tarkemmin kameratarvikkeistani. Myös kommenttiboksin puolella on ollut hirmuisesti kiinnostusta, että millä vempeleellä oikein kuvani otan. Innostuin aiheesta kovin, tämä onkin ollut varmasti blogini toivotuimpia postauksia ja nyt vihdoin sain aikaiseksi väsätä tämän!

Sain ensimmäistä kertaa järjestelmäkameran käteeni muistaakseni vuonna 2005. Tuolloin ryhdyin harjoittelemaan valokuvaamista eräällä Olympuksen kameralla. Sen jälkeen olen kokeillut niin Canonia, Panasonicia kuin Nikoniakin ja jälkimmäisellä kuvasinkin aina tämän vuoden alkuun saakka. Korviini levisi kuitenkin huhu eräästä pienestä, mutta varsin pippurisesta mikrojärjestelmäkamerasta eli tuttavallisemmin minijärkkäristä ja sen jälkeen se olikin sitten menoa!

Vannoutunut Nikontyttö oli aivan päästä pyörällään saadessaan käsiinsä Olympuksen PEN E-PL3-nimeä kantavan pikkuruisen valkoisen kaunokaisen, osaksi varmaan jo ihan sen tyylikkään ulkomuodon vuoksi ;) Olimme juuri lähdössä poikaystäväni kanssa Lontooseen ja pohdin kovasti, voinko nyt oikeasti lähteä vain tällaisen minijärkkärin kanssa matkalle. Välillä olin jopa lähtemässä kahden kameran kanssa! Lopulta ajatus siitä, ettei minun tarvitsisi kantaa kaikkialla mukana painavaa kapistusta vei voiton ja jätin järeän Nikonini kotiin. Ja voi pojat, eipä ole sen reissun jälkeen ollut paluuta vanhaan kameraani!

PEN E-PL3 on luokkansa parhaaksikin valittu minijärkkäri, joka siis mahdollistaa järkkärin kuvanlaadun pienessä kompaktissa koossa. Tämän voin allekirjoittaa täysin! Tähän tutustumisen jälkeen en näe mitään syytä, miksi kantaisin mukanani kaksi, ellei peräti kolme kertaa isompaa kameraa mukanani, kun saan loistavaa jälkeä tälläkin.

Olympuksessani myös tietenkin optiikat ovat paljon pienempiä ja keveämpiä kuin Nikonissa, eikä ole mikään ongelma pitää mukana useampaa putkea, puhumattakaan niiden vaivattomasta vekslailusta.

Aivan erityisen ihastunut olen tuossa ensimmäisessä kuvassa vilahtavaan M.Zuiko Di 45mm F1.8 -objektiiviin, jolla olen ottanut suurimman osan blogini kuvista, muun muassa nuo kaikki ylläolevatkin. Se on valovoimainen ja piirtää aivan uskomattoman hyvin! Lisäksi käytössäni on Kit-paketeissa mukana tuleva 14-42mm, jolla suurin osa esimerkiksi Pariisin kuvista on otettu, esimerkiksi allaoleva kuva Eiffelistä. Pariisin kaduilla kuvatessa myös kääntyvä LCD-näyttö tuli tutuksi ja todistettua käteväksi ominaisuudeksi.

Kokeilin alussa myös Olympuksen PEN Mini E-PM1 -kameraa, joka on ikään kuin tämän pikkusisko. Olin kuitenkin käyttänyt jo vuosia järjestelmäkameraa, joten PM1 tuntui hieman liian heppoiselta omaan käteeni. Siinä on myös “isosiskoaan” vähemmän nippuloita ja nappuloita, eikä kamera tuntunut näin ollen ollenkaan luontevalta käyttää. Sen sijaan vasta aloittelevalle kuvaajalle tämä olisi aivan loistava vaihtoehto! Olympuksen hauska slogan pukeekin kaiken sanoiksi: “Elämä on liian lyhyt rumille kameroille. Tai sotkuisille valikoille. Tai huonoille kuville. Siksi on hyvä tietää, että uusi upea Olympus PEN Mini on täällä.” Toisin sanottuna se on kaunis, pienikokoinen ja helppokäyttöinen! Muun muassa ihana Lili kuvailee tällä, joten käykää ihmeessä kurkkaamassa hänen kuviaan! ;)

Ennen blogin aloittamista elin parisen vuotta jossain kuvaushorroksessa ja intoni oli laantunut täysin. Harmittelin asiaa, sillä valokuvaus oli kuitenkin niin pitkään ollut lähellä sydäntäni ja rakas harrastus. Blogi tietenkin toi sitten oman sysäyksensä asiaan, mutta suurimpana innostajanani on kuitenkin varmasti ollut tämä uusi kamera! Nykyään kameran ottaminen mukaan lähes jokaiseen menoon on paljon pienempi kynnys, kuin silloin, kun tiesit joutuvasi kantamaan niska vääränä painavaa järjestelmäkameraa. Toinen seikka on myös se, että vaikka olen jo monenmonta vuotta kuvannut, alan vasta nyt ihan oikeasti ymmärtää asetusten päälle! Nuorempana kuvasin vain ja ainoastaan puoliautomaatilla sen enemmistä asetuksista tai kuvan tuloksesta välittämättä, kun taas nyt pyrin tekemään säädöksiä ihan itsekin. En tiedä johtuuko se sitten juurikin hieman helppokäyttöisemmästä kamerasta, jolla kuvatessa on ollut kiva opetella myös uutta? Noh, vielä on kuitenkin paljon opittavaa jäljellä, mutta vain ja ainoastaan kuvaamalla ja kokeilemallahan sitä oppii :)

Hauskaa on, että aloitin kuvaamisen ihka ensimmäistä kertaa Olympuksella, kokeilin välissä montaa muuta merkkiä ja nyt ollaan vuosien päästä taas siinä, mistä kaikki alkoikin ;) Moni teistä on kertonut harkitsevansa uuden kameran ostoa ja jos sellainen vain on ajankohtaista, niin en voi kyllä kuin lämpimästi suositella tätä pientä tehopakkausta! Kameraa löytyy tälläkin hetkellä myös tarjouksesta, joten klik klik esimerkiksi tänne tai jos hieman simppelimpi E-PM1 kuulostaa korviinne paremmalta, niin se löytyy täältä :)

Toivottavasti tämä postaus vastasi edes jotenkin toivojien mielikuvia ja aivan mahtavaa tietysti olisi, jos tästä on jollekulle apua. Kysymyksiin vastaan myös mielelläni, jos jokin jäi askarruttamaan!

Related posts

62 thoughts on “Toivepostaus: Kamerani

 1. Kiitos objektiivi vinkistä! Olen joskus pohdiskellut, että millä mahdat kuvailla, kun kuvasi ovat aina niin kauniita ja upean tarkkoja.

  Minulta löytyy tuo simppelimpi pen ja se on aivan loistava vaihtoehto tälläiselle immeiselle, joka ei juuri kameroista paljoa tiedä, mutta rakastaa kuvaamista! ;)

 2. Voi että! Olen miettinyt uuden kameran ostamista jo useamman vuoden, mutta en ole saanut aikaiseksi ostaa, kun en ole ollut varma millainen kamera kannattaisi ostaa.

  Viimeiset pohdinnat ovat olleet normaalin järkkärin ja mikrojärkkärin välillä. Erittäin turhauttavaa kun kameroita tuntuu olevan liiankin paljon ja sen vuoksi valinta on erittäin vaikeaa. Eniten olen haaveillut olympus pen E-P3:sta, mutta hintansa vuoksi sekin on jäänyt ostamatta.

  Postauksesi luettuani päätin, että E-P3L on se kamera, jonka haluan. näköjään saa todella hyviä kuvia otettua kys. kameralla! Joten suurkiitos sinulle postauksestasi!

 3. Kiitos kovasti kauniista kuvista ja hyvistä kameravinkeistä. Meilläkin on iso järkkäri, jota ei millään jaksaisi raahata mukana, joten vinkit Olympuksen pen-kameroista otetaan suurella innolla vastaan.

  Saanko esittää vielä yhden kysymyksen? Onko noita linkkejä mahdollista tehdä siten, että linkki aukeaisi uuteen ikkunaan? :-) Itse olen vain lukija, joten en tiedä näistä bloggerin/blogspotin ominaisuuksista. Lukijan kannalta uuteen ikkunaan avautuvat linkit ovat helpompia. Toivottavasti et pahastu tästä.

 4. Kiitos kaunis! :) Tämä on ehdottomasti sinun suosittelujen perusteella vaihtoehtojen top-kärjessä kunhan ensi kuussa kamerakaupoille lähden. Vaihtoehtoja on niin mahdottoman paljon, että nämä käyttäjäkokemukset merkitsevät kyllä paljon valintaa tehdessä.. :)-Milla

 5. Kiva kuulla, että vinkistäni oli hyötyä! :) 45mm saa kyllä lämpimät suositteluni, en ole paljon muuta optiikkaa käyttänytkään, tuo käy niin asukuvissa kuin esim. tuotekuvissakin :)

  Pen Mini on tosiaankin varmasti aivan loistava vaihtoehto! Ainoa syy, miksi se ei tuntunut sopivan omaan käteeni, oli juuri se nappuloiden vähyys, niitä kun oli tottunut väkertelemään isomman järkkärin kanssa :)

 6. Voi aivan mahtavaa kuulla, että tästä oli sinulle apua! :) Tuon kuuleminen on kaikista paras “palkinto” tällaisen postauksen väsäämisestä!

  Vaihtoehtoja kameroissa on tosiaan pilvin pimein, joten ei ihmekään, että on vaikeuksia valita! Paras tapa on mennä liikkeeseen paikan päälle ja kokeilla, mikä tuntuu omaan käteen parhaimmalta :)

  Jos E-PL3:seen päädyt, niin teet kyllä kertakaikkisen loistavan valinnan hih ;) Kiitos sinulle S kommentistasi!

 7. Heippa Sara! Kiitos hurjasti kommentistasi, miten kivaa kuulla, että tästä oli kenties jotain apua :) Ja tiedän täysin tunteen, minäkin kun olen esimerkiksi kaveriporukassani aina se, jolla on kamera mukana, niin eipähän tarvitse enää kantaa niska vääränä painavaa vempelettä!

  Ja hei kiitos kovasti palautteesta! Tuollaisiin asioihin ei itse kirjoittajana niin osaa kiinnittää huomiota, joten palaute on aina tervetullutta :) En tosin ole ihan tekniikan ihmelapsi köhköh, mutta yritän keksiä, miten saan nuo linkit avautumaan omaan ikkunaan ;)

  Kiva kun jätit kommenttia ja aurinkoista tiistaita!

 8. Voi kiitos Milla valtavasti kommentistasi :) Minut tekee todella iloiseksi kuulla, että tästä saattoi olla sinulle apua! Kameroissa on tänä päivänä tosiaan vaihtoehtoja pilvin pimein, joten en yhtään ihmettele valinnanvaikeutta :)

  Tulehan sitten kertomaan, mihin kameraan päädyit! :) Kivaa tiistaita!

 9. Kiitos Jonna, tämä postaus tuli kuin tilauksesta! :) Olen jo useamman vuoden pähkäillyt järkkärin ostoa, mutta aina se on jäänyt vain haaveeksi. Eihän tällainen amatööri ymmärrä siitä suosta mitään. Nyt kuitenkin tiedän, että Olympus Pen on selvästi kamerani. Enää pitäisi vain päättää, että mikä niistä!

 10. Linkit saat avautumaan omaan ikkunaan sieltä, mistä luotkin linkin:) Painat vain vasemmasta ala kulmasta avaa linkki uuteen ikkunaan- painikkeesta niin sen pitäisi auttaa:)

  Ja kiitos todella tästä postauksesta sait minut kiinnostumaan PEN Ministä;)

 11. Sait tällä postauksella minutkin harkitsemaan paremman kameran hankkimista. En kovin paljoa kuvaile, enkä ole omistanut muita kuin pokkareita, mutta nyt olisin kiinnostunut tuosta yksinkertaisemmasta PEN-kamerasta. Lähiaikoina on tiedossa muutama matka, joilla olisi kiva pystyä ottamaan hyvälaatuisia kuvia, ja olen jonkin aikaa miettinyt myös oman blogin aloittamista. Luuletko, että tuo kamera olisi hyvä myös tällaiselle minun laiselleni “aloittelevalle” kuvaajalle?:) Ja onko sinulla mitään omia kokemuksia tuosta linkkaamastasi nettikaupasta? Kiitos!:)

 12. Olen itsekin mietiskellyt pienemmän kameran hankkimista, mutta tuo on niin tyyris ettei siihen kyllä tällä erää löydy rahaa :/ Tosi kiva postaus, ja pitääkin alkaa rahan keruuseen ;)

 13. Voi apua. Oon nyt ihan myyty ajatukselle tuollaisesta minijärkkäristä. Itse oon viime aikoina (kun on tullut matkusteltua suhteellisen paljon) aivan tyrsääntynyt järkkäriin, se on vaan niiin iso ja painava :D Mutta ihan pelkälle pokkarilinjalle en ole uskaltanut lähteä.. Tä olisi just sitä mitä kaipaisin! Se on sitten vain hei hei kesätyörahoille :D

  http://donebym.blogspot.fi/

 14. Kiitos paljon avusta, Riikka! Täytyykin nyt muuttaa nuo linkit :)

  Hih, se on kyllä todellakin kiinnostumisen arvoinen kamera ;) Kiva, että tästä oli apua!

 15. Kiitos hurjasti vain itsellesi, mahtavaa että tästä oli apua! :) Ja se erilaisten kameroiden, merkkien ja mallien kirjo on kyllä valtava, joten en yhtään ihmettele, että on hankalaa päästä ns. alkuun sopivan löytämisessä. Suosittelen menemään ihan kamerakauppaan paikan päälle mallailemaan, mikä on omaan käteen sopivin, se näppituntuma nimittäin kertoo aika paljon :) Päädyt sitten kumpaan tahansa, teet loistavan valinnan!

 16. Voi Zandra tuo E-PM1:hän olisi kuin tehty sinulle! Mikäli järkkäreistä ei ole pahemmin aiempaa kokemusta, tuo olisi oiva vaihtoehto helppoutensa myötä :) Kun kamerassa ei ole liikaa kaikkia nippuloita ja nappuloita, on paljon helpompi päästä alkuun kuvaamisessa ja uusien asioiden opettelemisessa! Ja tosiaan olen itse nyt parilla viime kaupunkireissulla käydessäni lähtenyt ihan vain tuon minijärkkärin kanssa ja olen pärjännyt aivan loistavasti :)

  Kaikki omat kameratarvikkeeni ovat juurikin tuolta Top Shotista peräisin! Mikäli paikan päälle pääsee/haluaa, niin se sijaitsee Helsingin Malminkartanossa, mutta nettikauppakin toimii loistavasti. Tilaaminen on helppoa ja paketti tulee perille parissa päivässä! Se on myös ainoa Luotettavaa toimintaa-laatumerkin ansainnut kamerakauppa, joten sitä voin tosiaankin suositella :)

  Toivottavasti tästä oli apua ja tulehan ihmeessä kertomaan, jos sinusta tulee uuden kameran omistaja! ;)

 17. No mutta, nyt sitten säästäminen käyntiin! Eikös sinulla ollut niitä erillisiä laukkutilejä yms, joten seuraavaksi kameratili pystyyn ;D

 18. Hih, voiei, pahoittelen kesätyörahojesi kohtaloa! Voin kuitenkin vakuuttaa, että ne menisivät kyllä hyvään tarkoitukseen ;) Minijärkkäri on tosiaankin aivan loistava vaihtoehto pokkarin ja järeämmän järkkärin väliltä :)

 19. Kiva kuulla, että olet tykännyt! :) Minäkin olen kyllä aivan kertakaikkisen ihastunut omaan vempeleeseeni!

 20. Heippa! Itselläni on juuri tuo Olympuksen minijärkkäri, mun oma kulta <3 tulee niin hyviä kuvia ja olen rakastunut tohon kameraan!

  Mulla ois yksi kysymys Pariisista. Millaisia tuliaisia toit omaisillesi? Itse olen lähdössä vähän päälle viikon päästä Pariisiin, ja haluaisin ostaa jotain kivaa poikaystävälleni sieltä, mutta en tiedä mitä. Kuitenkin jotain pysyvää (eli ei suklaata/syötävää), ja jotain ranskalaista. Hän on kuitenkin sitä sorttia, että mikä vaan menee/kelpaa, ajatus on tärkein. Onko mitään ehdotuksia, lahjakauppoja tai jotain? Että kun miespuolisille on vaikea löytää yhtään mitään lahjaa! :D En tunne Pariisia ollenkaan, eikä kukaan tutustani ole siellä käynyt, niin haluisin kysyä tätä :D olen jo miettinyt jonkun aikaa, enkä saa mitään kivaa ideaa. :(

  Haluaisin vielä sanoa, että olen alusta asti ollut mukana lukemassa blogiasi. Blogisi on mun lemppari, ihanaa kun postaat niin usein :)

  Marianna

 21. Heippa Marianna! Hih, minullekin tämä kamera on kuin vauvani ;D Harvoin ihastun johonkin tekniseen vempeleeseen näin palavasti!

  Täytyy myöntää, että olen aika huono tuliaisten kanssa! Poikaystävälläni oli matkalle lähtiessäni juuri synttärit, joten toin hänelle sieltä sitten vähän niinkuin synttärituliaislahjan ;) Ostin hänelle Outletkylästä uutta rakasta harrastusta golfia varten pikeepaidan Ralph Laurenilta ja “kesäpyjamahousut” Calvin Kleinilta, joten en mitään kovin ranskalaista ;) Pääasia kuitenkin oli hankkia jotain, mistä tiesin hänen pitävän! Voih, minäkään en kyllä saa päähäni mitään lahjakauppoja tms :/ Toivottavasti keksit jotain kivaa tuliaista ja oikein ihanaa matkaa! :)

  Ja kiitos vielä oikein kovasti sanoistasi, tulin hurrjan iloiseksi! Ihanaa kuulla, että olet ollut alusta asti mukana ja kiva, kun päätit nyt jättää kommenttiakin piristyksekseni :) Oikein aurinkoista keskiviikkoa sinne!

 22. Kiitos hyvästä postauksesta, olinkin jo vähän odottanut sitä. ;) Itselläni on ostoslistalla nikonin 50mm f/1.8G objektiivi ja toivon että sillä saisi vähän samantyylisiä kuvia kuin sinulla. :) Lisäksi haluaisin ostaa vielä jonkun lisäsalaman ja kaukolaukaisimen, niin eiköhän taas vähän aikaa pärjäisi. :)

 23. Kiva kuulla, että tykkäsit :) Minullakin oli Nikoniini 50mm, tosin 1.4, mutta saat sillä varmasti hyvää jälkeä! Sitten vain harjoittelemaan jua kuvailemaan! :) Myös lisäsalaman ostoa suosittelen ehdottomasti, se on ehkä ainoa syy, miksi käyttäisin vielä joissain tilanteissa Nikonin järkkäriäni ;D

 24. No niinhän siinä nyt kävi, että uusi kamera lähti tilaukseen!:) Nyt vain odottelen sitä saapuvaksi, että pääsen opettelemaan sen käyttöä ennen ensi kuun Rooman matkaa:) Kiitos vinkeistä ja kivasta postauksesta!

 25. Vau :D Sitäkin katselin, mutta tuo 1.8 on aika paljon edullisempi ja toivon että se tälläiselle aloittevalle harrastelijalla riittäisi kun lähinnä haen sitä bokeh efektiä kuviini. Lisäsalamalla taas toivon vähän parempia asukuvia kun asumtomme on jopa päivällä superpimeä ja haluaisin siten heijastaa salamaa katon kautta.

  Mutta lisää vain tälläisiä kuvauspostauksia jos joskus jaksat väsätä. :) Tuo olympus vaikuttaa kyllä todella hyvältä ja kätevältä. En välillä millään jaksaisi raahata nikoniani. ;)

 26. Niissä on kyllä huima hintaero. Varmasti kuitenkin pärjäät hyvin tuolla :) Bokeh on kyllä minusta yksi kauneimmista “ominaisuuksista” valokuvissa!

  Voi miten kiva kuulla, että näitä lueskeltaisiin jatkossa ehkä toistekin :) Ehdottomasti voisin tehdä jotain kuvausaiheista juttua jatkossakin!

 27. Mulla on tuo sama kamera ja oon tykännyt tosi paljon. En ole ennen omistanut järkkäriä, mutta tuota on ollut tosi helppo käyttää. Vielä on kyllä paljon opeteltavaa ja usein tuleekin kuvattua vain sillä puoli automaatilla, vaikka vähällä vaivalla voisi saada parempiakin kuvia.

 28. Kiva kuulla, että olet tykännyt! :) Minullakin on vielä valtavasti opittavaa, mutta on kuitenkin mahtavaa huomata, että koko ajan kehittyy jotenkin. Parhaiten sitä oppii kokeilemalla, niin näkee aina työn tuloksen, että minkälaista jälkeä niillä asetuksilla oikein saa aikaan :) Hih, mukavia hetkiä sinne kameran kanssa! ;)

 29. Itsekin päädyin juuri tuohon samaiseen kameraan sen jälkeen kun olin parit otokset sinun nähnyt täällä ottavan;)

 30. Ooo, mahtavia otoksia!

  Kyseinen kamera löysi niin ikään jokin aika sitten kodin luotani, ja googlettelin tuossa sivustoja ko. kameran käyttäjäkokemuksista – tää blogisi oli aivan mahtava löytö. Kysyisinkin, kun sinulla se PEN Lite on ollut jo hetken aikaa, että tulitko hankkineeksi sille erikseen kameralaukkua? Mallikohtaiset laukut ovat aika tylsiä, eivätkä omat taidot riitä sellaisen laukusta toiseen vaihdettavan pehmustetun väliseinällisen pussukan tekemiseen, mutten tohdi ilmankaan kameraa vielä kauhean kauas kotoa viedä.

  On tullut harkittua jo myös ekstra salamaa sekä myös sinun mainitsemaasi nelivitosta linssiä – taitaa tulla pientä välineurheilua kuvaan väkistenkin. :D

  -mia

 31. Heippa Mia! Kiitos kovasti sanoistasi, miten hauska kuulla, että olet tänne kamerajuttujen kautta eksynyt! :)

  Olet tehnyt erittäin hyvän valinnan kameran suhteen, hih ;) Tuosta mukana kuljettamisesta sitten köhköh, täytyy myöntää etten ole sen suhteen mikään ihanteellinen esimerkki! Kamera nimittäin kulkee mukana laukun pohjalla (ssh, ei kerrota kellekään!:D) ihan tuollaisenaan tai sitten sellaisessa Haman pussukassa. Pitäisikin ehkä keksiä sille jokin ihan kunnon kameralaukku, nykyään kun on paljon erilaisia, niistä perinteisistä kameralaukkumalleistakin poikkeavia vaihtoehtoja. Lupaan palata asiaan! ;)

  Nelivitonen on ollut kyllä loistava hankinta, en pahemmin muulla linssillä kuvaakaan! Ja tosiaan, varsinaista välineurheiluahan tämä on ja koko ajan sitä keksisi uutta kivaa hankittavaa ;)

 32. Moi! Tilasin itse juuri vähän aikaa sitten tuon Olympus E-PM1 ja haluaisin siihen kovasti kaukolaukaisimen. En kuitenkaan löytänyt netistä noihin olympuksen pen:ihin sopivaa. Tiedätkö sinä onko noihin olemassa yhteensopivaa kaukolaukaisinta?:)

 33. Moikka emilia! Onnea uudesta kamerasta, olet tehnyt hyvän valinnan ;) PEN:eihin sopivia kaukolaukaisimia on kyllä, esimerkiksi Olympuksella on ihan omansa, mutta minun täytyy vielä varmistaa maahantuojalta, mikä malli on juuri PENejä varten. Palaan heti asiaan, kun saan vastauksen (varmaankin jo huomisen aikana)! :)

 34. Olen kovasti kiinnostunut ostamaan kyseisen kameran. Pelkään vaan vähän kuinka nopeasti pääsen sen käytöstä yhtään sisälle. Mulla ei ole aikaisemmin ollut mitään järkkäreitä, mutta kuvaan kyllä manuaalilla.

  Kuinka hyviä kuvia tuo kamera ottaa sisällä, hämäremmässä valaistuksessa ilman tuota erillistä M.Zuiko Di 45mm F1.8 -objektiivia? Mulla on nimittäin juuri suurin ongelma asupostauksissa, että meillä on sisällä syksyisin/talvisin suht hämärää. Kokeilin Canonin S95 ja S100 kameraa, joissa on f/2 ja niillä onnistui aika hyvin kuvat vähän hämäremmässäkin…Mutta tuossa taisi olla f/3.5…

 35. Heippa taas! :) Täältä saat kyllä lämpimät suosittelut kameralle, paluuta vanhaan järeämpään järkkäriini ei tähän tutustumisen jälkeen ole ollut!

  Ei tosiaankaan huolta siitä, pääsisitkö jyvälle kameran käytöstä. Jos tiedät kuitenkin jo noinkin paljon ja ymmärrät manuaaliasetustenkin päälle, niin ei mitään pelkoa :) E-PL3 on “normaalijärkkäriä” kuitenkin simppelimpi käyttää ja kuten tekstissä kerroin, olen itse päässyt asetusten saloihin vasta nyt vuosien valokuvaamisen jälkeen tällä opeteltuani. PEN on aivan loistava vaihtoehto ensimmäiseksi (mini)järkkäriksi :)

  Mukana tulevassa Kit-objektiivissa eli tuossa 14-42mm on tosiaan f/3.5, eli onhan siinä kahden aukon ero verrattuna noihin Canonin malleihin. Luulen, että jos asukuvaukset ovat sinulla kuitenkin osa kuvaamista, niin tulet joka tapauksessa hankkimaan jossain vaiheessa tuon 45mm, jonka kanssa pärjääkin sitten jo hyvin! Itse käytän lähinnä vain tuota 45 millistä, olen aivan hurmioissani sen valovoimaisuudesta, joten siihen kannattaa kyllä satsata :)

  Ja noita kokeilemiasi Canonin Powershotin malleja ei oikeastaan kyllä voi edes verrata PENiin, sillä ne ovat kuitenkin pokkareita ja niissä on pienempi kenno. Jos kuvausinnostuksesi vain kasvaa, niin PENin kanssa pääset kehittämään itseäsi ja kameraasi lisäobjektiiveillä, kun taas pokkari on aina pokkari.

  Tuo E-PL3:han on nyt hyvässä tarjouksessakin, maksaa Kit-pakettina 399 täällä https://www.topshot.fi/product/6030/olympus-pen-lite-e-pl3-valkoinen-14-42mm-kit :) Toivottavasti tästä sekalaisesta väsyneestä höpötyksestäni sai nyt jotain selvää, kysy ihmeessä jos jokin jäi vielä askarruttamaan! :)

 36. Mistä ihmeestä sen asetuksen löytää tuosta kamerasta, että voi ottaa laukaisimen käyttöön? Anteeksi, että kyselen sinulta tätä. Ajattelin, että osaat fiksumpana vastata. ;) Ainakaan oma E-PM1 mukana ei tullut mitään ohjekirjasta ja blondi ei meinaa millään löytää sellaista kohtaa. =D

 37. Kääk, olen kuvannut viimeksi kaukolaukaisimella joskus kauan sitten keväällä, joten en ihan prikulleen muista, mutta se on ehkä sellainen kohta kuin RC-toiminto eli Remote Control. Kuvausvalikko 2 -> RC-toiminto. En tosiaan ihan mene takuuseen, mutta kokeile tuota ja jos ei funkkaa, niin mietitään uudestaan! ;) Ja PENissä ohjekirjanen on mukana tulevan CD:n muodossa :)

 38. Ehkäpä tyhmä kysymys mutta kysynpäs silti :D joulupukki oli niin ihana, että toi minulle juuri tämän kyseisen kameran lahjaksi, joka on minun ensimmäinen järjestelmäkamerani. Siksi minulla ei ole hajuakaan millä “ohjelmalla” kuvaamisen harjoittelu kannattaisi aloittaa. Osaisitko antaa pienen vinkin? :) esimerkiksi jos haluaisin sada taustan sumeaksi ja kuvattavan kohteen kirkkaaksi? Kiitos jo etukäteen :) oon tosi huono näissä asioissa ainakin vielä..

 39. Moikka Maija Sofia! Höpsistä, tyhmiä kysymyksiä ei olekaan :) Olipas pukki kiva, onnea uudesta kamerasta!! :) Suosittelisin aloittamaan kuvaamista P-asetuksella, joka on ikään kuin puoliautomaatti ja kamera tekee suurimman osan säädöistä puolestasi.

  Tuohon taustan sumeuteen taas vaikuttaa aukon säätö (A). Kopioin tähän nyt suoraan vastauksen, jonka kirjoitin Elämä on liian lyhyt rumille kameroille-postauksessa toiselle lukijalle samasta aiheesta:

  “Taustan epäterävyyteen pääset vaikuttamaan yhtä lailla molemmilla kameroilla. Molemmissa on samantyyppinen kennokoko, valovoimaisen objektiivin ja aukon säätö ratkaisevat. Valovoimaa tarkoittaa objektiivissa merkintä F, esimerkiksi tuossa 45-millisessä F1.8, se on siinä suurin mahdollinen aukko ja sillä kuvatessa tausta piirtyy jo todella sumeaksi. Mitä skarpimmaksi haluat koko kuvan taustoineen kaikkineen, sitä korkeampi F-luku. Kameran mukana tulevassa KIT-objektiivissa (14-42mm) suurin aukko on F3.5, joten syväterävyyden hallitsemiseksi kannattaa hankkia valovoimaisempi objektiivi.”

  Toisin sanoen jos sinulla on tuo Kit-objektiivi, voit säätää aukon A-kuvaustilassa 3.5, jolloin tausta on sumein, mitä sillä objektiivilla saa aikaan. Jos taas haluat jatkossa vaikuttaa enemmän syväterävyyteen, suosittelen hankkimaan lisäksi 45mm-objektiivin (voit säätää aukon 1.8), jolla itsekin kuvaan kaikki kuvani :)

  Toivottavasti onnistuin nyt selittämään jotenkin selkokielellä, kysy ihmeessä jos jokin jäi vielä epäselväksi! :) Mukavia kuvaushetkiä!

 40. Voi kiitos paljon! Tästä oli suuresti apua :) pitää kyllä hankkia tuo 45mm, se olisi varmasti mulle myös loistava :) sun kuvat ovat ainakin aivan täydellisiä!

 41. Tämä neiti on nyt jostain saanut ajatuksen hankkia E-PL5 ja kahlasinkin nämä sinun kamerapostaukset läpi, kun muistelin että Penillä itsekin kuvailet. Vähän vain pelottaa luopua mun rakkaasta (ja isosta) Canonista, mutta ehkä myyn vain yhden vähemmän käytössä olevan linssin pois ja ostan sen uuden kameran niillä rahoilla ;)

 42. Kyllä vaan, täällä on yksi vannoutunut PEN-fani! Hih, tiedän tunteen, minäkin aikoinaan E-PL3:sen hankittuani jätin vanhan Nikonin järkkärini hyllylle varmuuden vuoksi odottelemaan. Eipä siihen ole sen jälkeen pahemmin kuitenkaan koskettu ;)

  Voisin höpistä PENien mahtavuudesta pitkän tovin ja suosittelen sitä tosiaankin koko sydämestäni! Jään innolla odottelemaan, päätyykö E-PL5 teidän talouteen. Kuvasi ovat aina yhtä ihanaa katseltavaa! :)

 43. O-MD tulossa testiin! :D Päädyin sitten kuitenkin siihen, sillä en varmaan pärjäis ilman etsintä. JEE!

 44. Jihuu, loistavaa! Lueskelinkin postaustasi (ja olin jättävinäni kommenttiakin mutta lahopää taisi unohtaa kesken kaiken) ja tekstisi läpi kyllä kuulsi, että O-MD:hen päin olit kääntymässä ;) Joten varmasti oikea päätös, odottelen innolla kokemuksiasi :)

 45. Jee, löysin täältä vastauksen! Kävin tänään Verkkokaupassa kyselemässä kaukolaukaisinta omaan E-PL3-malliin ja myyjä löysi pelkästään langallisen kaukolaukaisimen. Häh, mitä iloa siitä on asukuvien ottamisessa?! Myyjä sanoi, ettei langatonta mallia ole, enkä uskonut. Eikä kannattanutkaan! Nyt löysin sun avulla tuon Hähnelin kaukolaukaisimen, joka lähti heti tilaukseen. KIITOS!!

 46. Jee, löysin täältä vastauksen! Kävin tänään Verkkokaupassa kyselemässä mun E-PL3-malliin kaukolaukaisinta, ja myyjä löysi pelkästään langallisen version. Häh, eihän siitä ole mitään apua asukuvien otossa?! Myyjä sanoi, ettei langatonta mallia ole. Onneksi en uskonut, sun avulla löysin tuon Hähnelin kaukolaukaisimen ja laitoin sen heti tilaukseen. KIITOS!! :D

 47. Jee mahtava juttu, että täältä löytyi vastaus! :) Olen kuullut tuon joltain lukijalta aikaisemminkin, että muualla ollaan myyty eioota langattomasta kaukolaukaisimesta Olympukselle. Ja nimenomaan, eihän langallisella tee mitään asukuvauksessa, eikö ne Verkkokaupan myyjät sitä hoksanneet, hih ;) Toivottavasti kaukkari saapuu pian ja pääset sillä leikkimään, ihan mahtava kapistus kyllä!

 48. ite oon kans ajatellut tuota E-PL3:sta, mutta aattelin kysyä että onko ihan hyvä kamera aloittelijalle vai pitäiskö harkita jotain helppokäyttöisempää? :)

 49. Hei! Olympuksen molemmat PENit, sekä PEN mini että Lite ovat suunniteltu juurikin helppokäyttöisiksi kameroiksi :) E-PL3:ssa on jonkin verran enemmän nappuloita tähän vielä vähän simppelimpään mini E-PM1:seen verrattuna, mutta niitä on silti vähemmän kuin vaikka kunnon järjestelmäkamerassa. Ei siis ole mitenkään mahdoton vaihtoehto aloittelijalle, päinvastoin :) E-PL3:ssa on myös kääntyvä näyttö, jota ei löydy ministä, ja ainakin itse olen kokenut tämän tosi käteväksi ominaisuudeksi. Minä suosittelen lämpimästi E-PL3:sta!

 50. Kiitos tästä postauksesta, sen avulla sain vihdoin päätettyä itselle sopivan kameran. :) Muutenkin sinun valokuvaukseen liittyviä postauksia on todella kiva lukea (ja kaikkia muitakin tietenkin). :)

 51. Heippa Sage, onnea uudesta kamerasta! Aivan mahtava kuulla, että olin avuksi. Mielelläni levitän Olympuksen ilosanomaa, olen itse ollut niin äärettömän tyytyväinen PENeihin :) Ja suurkiitos palautteesta, tämän voimin voisinkin taas joku päivä väkertää jotain valokuvausaiheisia juttuja :)

 52. Eivätkös E-PM1 ja E-PL3 ole teknisiltä ominausuuksiltaan täysin samat? E-PL3:ssa on vain se kääntyvä näyttö ja etsin.

 53. Tykkään kovasti kamera/valokuvaus postauksistasi:) Itse pitkään jahkaillut minkä kameran hankkisin. Joku Olympuksen PEN perheestä se kyllä olisi varmasti:) Mutta mikä? Meinasin jo ostaa Pen epl 5, mutta sitä ei löydy enää mistään/ myydä:/ Ainakaan ihanana valk.beigenä:/

  T. Anneliiii

 54. Hei Anneli! Kiitoksia, onpa kiva kuulla :) Niitä tulee varmasti tehtyä taas jatkossakin. Olympuksen PENejä suosittelen kyllä, sopii tosi hyvin etenkin ensimmäiseksi järkkäriksi, koska on varsin helppokäyttöinen. Tietenkin pieni koko + loistava kuvanlaatu :) E-PL5 taitaa tosiaan olla pääosin jo loppuunmyyty, koska on vanhempi ja poistuva malli, mutta itselläni on nykyään siitä uudempi versio E-PL7! Ominaisuuksiltaan vieläkin parempi, ja löytyy myös tämä ihana valkobeige, https://www.topshot.fi/product/9296/olympus-pen-lite-e-pl7-valkoinen-14-42mm-ez-kit ;)

  Tuota valkoista E-PL5:ta saattaisi saada vielä rajoitetusti tilaamalla, joten kannattaa tuolta TopShotista kysäistä, jos onnistuu! Laitapa viestiä myynti@topshot.fi – peukut pystyyn että vielä saa :)

 55. Kiitokset avusta. Pitääpi laitella sinne viestiä. Kun ostit E-PL7:n, niin tuliko paketissa se lamppu mukana? Joka paikassa kaupataan sitä lamppua kameran mukana:/ Jos ei vitosta löydy nii toiv löytyis seiska ilman lamppua :D

 56. Sain sieltä jo viestiä, että vitosta saisi, mutta vain normi zoomilla. Hakusessa olisi se pannukakku zoomi. Mahtuisi paremmin laukkuun ja tulee sitten otettua varmasti enemmän mukaan. Olempa vaikea tapaus ja asiakas:/D Ehkä sitten pitäisi ottaa pannukakulla seiska tai kutonen :D

  T. Anneliiii

 57. No voi hitsi, harmi ettei löytynyt! Toki sitä mielummin ostaa sellaisen setin, jolle on itselä varmasti käyttöä :) Tuo lamppu taitaa tulla tällä hetkellä kaikissa mukana, kun on nykyinen kamppis, mutta sehän tulee tosiaan kaupan päälle.

 58. Aa, niin se tulee kaupan päälle, ettei siitä tarvi maksaa(osa hinnasta tule siis lampusta).. Joten täytyypä sitten harkita kyseistä kameraa. ohut linssi ehdoton kyllä..

  Anneliiii

Comments are closed.